Modifierad vittringsapportering

Vi har ju inte kommit igång med att träna luktdiskrimineringen än, men har fått en bra genomgång sist vi var hos Fanny & Thomas. Dom tränar med post-it lappar som sen byts ut mot pinnar. Beskrivning finns här. Har tränat en gång, men det blev inte alls nåt bra. Jag blev irriterad, Vixhen frustrerad, det satt post-it lappar överallt. Fanns även ett gäng lappar nere i Vixhens mage!!!

Därför har jag inte tagit tag i det än utan gått och klurat lite. Och idag har vi testat min nya plan för första gången. Den är lik deras metod, men jag använder vanlig genomskinlig tejp i stället. Då kan jag sätta den var som helst utan att den syns. Vixhen måste använda nosen för att markera den. Han ska markera med nosmarkering, för jag vill inte få in massa slarviga gripanden/apporteringar av bitvänliga pinnar än. Känns som detta sätt funkar mycket bättre. Han har ingen chans att apportera tejpbiten…som han gjorde med post-it lapparna. Han fattade hur snabbt som helst denna gången ;0)

Nästa ändring jag planerar att göra är att använda andra icke-bitvänliga föremål innan jag för över det till pinnar. Jag vill att han ska vara tok-säker på momentet innan jag introducerar pinnarna. Dom är ju fånigt lika spårpinnarna så jag vill inte att hans vilja till att plocka upp spårpinnar ska minska. Tror väl inte generellt att det skulle vara en svårighet för hundar att skilja mellan dessa två saker, men nu är vi ju i inlärningsfasen av både spår och vittringsapportering…så varför chansa?

Planen är att använda skedar istället för pinnar ;0) Skedar är betydligt mindre plock-och-bit-vänliga och tar till sig mindre doft. Så klarar han det så är pinnarna inga problem. Har spetsat in mig på IKEA som säljer 6 st för 59kr ;0)

skedar

Fortsättning följer…..

5 tankar på “Modifierad vittringsapportering

  1. Som jag skrev i bloggen någon gång i somras: post-it-lappar är knappast smartaste materialet, väldigt bitvänligt och fäster inte så bra. Jag rekommenderar maskeringstejp, men genomskinlig tejp funkar säkert lika bra, eller bättre.

  2. Åh herre gud va nyfiken jag blev på detta…f-n jag kanske ska testa, det låter perfekt för en kille som åxå jättegärna tuggar på spårpinnarna, ibland får jag bara några flisor i handen eller pinnen i 2 delar, Milou kan allt!!! ;o)
    Men skedar låter kul…men det är väl frysen som gäller för de åxå???
    Lycka till!!!! Kul att läsa om era framsteg!!!
    Kramar Linda.

  3. Intressant metod! 🙂 Kanske ska prova! Lär du in nosmarkerningen i samband med att du börjar med vittringen eller lär du in den separat innan på något vis?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s